30002909_00197

OverviewTranscribeVersionsHelp

Facsimile

Transcription

Status: Complete

Länets namn: Kalmar län

Ortens namn: Högsby

N:o: 24241

Förnamn Efternamn Titel Yrke Adress Bidrag, Kr Bidrag, öre Födelseuppgift*
Jenny Danielson Fröken
Augusta Karlsson Lärarinna Berga
Anna Kindberg Fru Berga
Signe W Rudberg Fröken Berga
Antal namn: 4

Summa, Kr:

Summa, öre:

Övriga anteckningar i dokumentet:

Notes and Questions

Please sign in to write a note for this page

Titti

Rad 1 Efternamn Danielson
Rad 4 Efternamn förslag Kindberg

Maria W

Rad 4, det finns en fröken Signe Rut Rudberg i Berga. Källa: Högsby AIIa:7 (1910-1920) Bild 163 / Sida 857 Född 1881-03-21 i Tveta. Tyvärr har hon inte ett mellannamn med W... Men visst skulle det kunna vara Rudberg?

Riksarkivet Sverige

Tack Maria, bra spanat! Rudberg känns absolut rimligt, nu är det bara w:et som är ett mysterium...

Maria W

Jo minsann! Jag har kanske löst det. Det var ett långt detektivarbete:

Det är något konstigt med Signe Rudberg som jag hittade ovan. Hennes förnamn verkar variera. Jag hittar henne i Högsby i en enda post hos Akivdigital, men inte hos Riksarkivet. Signe Sofia Rut Rudberg står det i originalet, född 1881-03-21 i Tveta. (I Arkivdigitals transkription heter hon bara Signe Rut.) Källa: Högsby AIIa:7 (1910-1920) Bild 163 / Sida 857

Men om man kollar alla som är födda i Tveta 1881-03-21 så finns det ett enda barn. Och hon heter annorlunda: Anna Sofia Ruth. Alltså Anna i stället för Signe. Och hennes föräldrar heter inte Rudberg i födelseboken utan Johansson och Andersdotter. Men senare hittar jag henne som Rudberg - hennes pappa heter nu Konstans Vilhelm Rudberg född 1857-02-26. Mamman är samma som i födelseboken. Föräldrarna gifte sig 1880-05-29.

Och nu kommer det intressanta: hon har en lillasyster som heter Signe Viktoria! Jag hittar henne aldrig skriven i Högsby men både hon och systern ha flyttat fram och tillbaka mellan Mörlunda, Högsby (och dessförinnan Amerika, faktiskt).

Signe Viktoria flyttar enligt flyttattesterna till Högsby 1912-10-18 men flyttar tillbaka till Mörlunda 1914-07-24. Signe/Anna Sofia Ruth flyttar till Högsby 1912-10-19 och flyttar sen tillbaka till Mörlunda 1914-03-24.

Det är tyvärr två saker som inte stämmer. Annars skulle jag tycka att det var klockrent.
1) Att Anna Sofia Ruth heter Signe Sofia Ruth i Högsbys församlingsbok (var det helt enkelt en slarvig präst?)
2) Att hon har en annan pappa uppgiven i födelseboken. Men ändå står hon aldrig som oäkta eller liknande.

Om någon har tid får ni jättegärna kolla lite på det här. Sammantaget tror jag nog att det stämmer med Signe W(iktoria).

Maria W

... och det som övertygade mig var att jag hittade uppgifter om att Signe Wiktoria hade flyttat till Högsby vid rätt tid.

Monir Elias Bounadi

Mycket ordentlig personforskning, Maria!

Påverkad av det som skrivits får jag det till "Signe W ?udberg". Troligtvis "Signe W Rudberg". Jag hittar inget "n" i efternamnet

Maria W

Tack! Det som irriterar mig är de två punkterna som inte stämmer. Men när jag hittade flyttattesterna till och från Högsby blev jag rätt så övertygad.

Monir Elias Bounadi

Så med andra ord kör vi på Signe W Rudberg? Tack!

Riksarkivet Sverige

Fantastiskt spanat Maria, stort tack!! Tillräckligt övertygande underlag för att stänga den här listan, ett steg närmare att avsluta Kalmar län!

Maria W

Tack! Det är kul när det är svårt och - framför allt - när man hjälps åt.

Riksarkivet Sverige

Verkligen!