December 005

OverviewTranscribeVersionsHelp

Prepis

Po zaregistrovaní vám stránka umožní prístup k prepisu jednotlivých dokumentov (tlačidlo transcribe).

Prepis vytvoríte alebo zeditujete v textovom poli vedľa skenu a následne uložíte. Každá zmena sa zachová ako nová verzia, aby sa dalo jednoducho vrátiť k starším verziám prepisu.

Zaregistrovaní uživatelia môžu pridávať poznámky na jednotlivé strany, okomentovať náročné slová, odporúčať výklady a diskutovať o texte.

Linkovanie (prepájanie) pojmov

Prepojenie v prepise vytvoríte vložením pojmu do dvojitých hranatých zátvoriek: [[pojem]].

Príklad: Prepojenie pojmu “Verejnosť proti násiliu” v texte:

12 bodov – požiadaviek občianskej iniciatívy Verejnosť proti násiliu

Vložte zátvorky [[ a ]] okolo Verejnosť proti násiliu takto:

12 bodov – požiadaviek občianskej iniciatívy [[Verejnosť proti násiliu]]

Keď stránku uložíte, nový pojem bude automaticky vytvorený pre “Verejnosť proti násiliu”, a stránka bude vložená do jeho indexu. Systém sa vás môže spýtať, či sa jedná o osobu, miesto apod. Následne môžete vložiť článok, biografické poznámky alebo iné odkazy na tento pojem kliknutím na “Verejnosť proti násiliu” a následne na Edit. Ak už označený pojem v systéme existuje, stránka bude do jeho indexu pridaná automaticky.

Ak chcete vytvoriť pojem s iným názvom než je v texte (kde môže byť skráteny, vyskloňovaný apod.), použite dvojité zátvorky s paličkou medzi pojmom a jeho formou v texte: [[oficiálny názov pojmu|názov použitý v texte]]. Napríklad:

Členovia [[Verejnosť proti násiliu|VPN]] sa stretli s komunistickými pohlavármi.

Takto sa vytvorí pojem pre “Verejnosť proti násiliu” a prepojí ho s textom “VPN” . Palička sa nachádza na anglickej klávesnici na klávese s ľavým lomítkom \ (ekvivalent slovenskej klávesy pre písmeno ň).

Premenovanie pojmu

Ak chcete z nejakého dôvodu premenovať existujúci pojem, stačí prepísať názov na stránke dotyčného pojmu (dostanete sa naň preklikom na pojem alebo cez domovskú stránku projektu > sekcia Subjects). Všetky linky na pojem sa následne prepíšu automaticky.

Combining Subjects

Occasionally you may find that two subjects actually refer to the same person. When this happens, rather than painstakingly updating each link, you can use the Combine button at the bottom of the subject page.

For example, if one page reads:

[[Dr. Owen]] and [[Juanita Owen|his wife]] came by for [[fried chicken]] today.

while a different page contains

Jim bought a [[chicken]] today.

you can combine “chicken” with “fried chicken” by going to the “chicken” article and reviewing the combination suggestions at the bottom of the screen. Combining “fried chicken” into “chicken” will update all links to point to “chicken” instead, copy any article text from the “fried chicken” article onto the end of the “chicken” article, then delete the “fried chicken” subject.

Auto-linking Subjects

Whenever text is linked to a subject, that fact can be used by the system to suggest links in new pages. At the bottom of the transcription screen, there is an Autolink button. This will refresh the transcription text with suggested links, which should then be reviewed and may be saved.

Using our example, the system already knows that “Dr. Owen” links to “Dr. Owen” and “his wife” links to “Juanita Owen”. If a new page reads:

We told Dr. Owen about Sam Jones and his wife.

pressing Autolink will suggest these links:

We told [[Dr. Owen]] about Sam Jones and [[Juanita Owen|his wife]].

In this case, the link around “Dr. Owen” is correct, but we must edit the suggested link that incorrectly links Sam Jones's wife to “Juanita Owen”. The autolink feature can save a great deal of labor and prevent collaborators from forgetting to link a subject they previously thought was important, but its suggestions still need to be reviewed before the transcription is saved.