Manuscripts from the Walters Art Museum

Pages That Need Review

Walters Ms. W.199, Gossouin of Metz, Image du Monde

Page 147
Needs Review

Page 147

Lxv

len y veult aler Mais len la voit aulcunefoiz com me aulcuns dient et est nommee lisle perdue. Cel le ysle trouva saint brandin. lequel y estant a ter re ferme y vey et trouva maintes merveilles sicom me sa legende le contient. Et qui tout che vouldra savoir poeut celle legende visiter au long. Es mar ches de pardeca sont trouvees maintes bonnes ys les. Celle de cypre et de cecille y sont et aultres plen te que len treuve par la mer dont orendroit je me taiz. Si ne veullies estre esmerveillies daulcunes choses que avez en che present livre trouvees par escript lesquelles vous poevent sambler moult sau vaiges et diverses et moult difficiles a croire de le gier Car nostre seigneur dieu qui est tout puissant creatuer de toutes choses et en qui tous biens et toutes vertus sont a fait par sa seule volente et plaisir en terre maintes merveilles et maintes be songnes et esmerveillies pour che que nul nen scet par nulle voie trouver les raisons. Et pour tant ne devons mescroire nullement che que nous oions lire ou racompter des merveilles de che monde.

Last edit over 1 year ago by Marie Richards
Page 148
Needs Review

Page 148

jusques ad ce que nous savons se il est ainsi ou non Car les euvers de nostre seigneur sont tant haul taines et aux hommes si difficilles que chascun se poeut rapporter ad che qui en est. Combien que lomme ne fait point trop grant mal de aulcune foiz mescroire les choses quant il ne scet point la verite. Mais que che ne soit en errant contre la foy. Car pourfitable chose et bonne est a tout hom me de entendre et retenir a celle fin quil puist a prendre et savoir aulcune chose dont il ne soit pas esbahy quant il en orra parler et dont il sache re spondre a la verite. Car tout ainsi qui nous sam ble que cest grant merveille des choses que je ra compte ychi. Ainsi samble il a ceulx de pardela que les choses de pardesa sont fort diverses et trop en merveillent pour che quilz en ont pau veu. Si ne se doit pas lomme merveillier se il ot aulcuneffoiz quelque chose ou il ne puist entendre raison. Car tousjours doit lomme aprendre. Et nest nul qui tout puist savoir fors dieu qui tout voit et tout scet. Les Jaians qui sont en aulcuns lieux ont tres

Last edit over 1 year ago by Marie Richards
Page 149
Needs Review

Page 149

Lxvi

grant merveille de nous de che que nous sommes si petiz envers eulx. Aussi comme il nous est adviz de ceulx qui sont la mottie plus petiz de nous comme len nous racompte. Che sont les pigmans qui nont que trois pies de long. Pareillement se merveillent ilz de nous que nous sommes si grans et nous tiennent aussi pour Jaians. Ceulx qui nont que ung oeul et ung piet ont moult grant merveille de che que nous en avons deux. Aussi que nous nous merveillons de che que ilz nen ont que ung. Et ainsi comme nous devisons leurs bestes et les nommons par leurs noms. ainsi devisent ilz les nostres par les leurs de corps et de membres Se le Centico a pies de cheval. pareillement a le che val pies de centicore. Aussi povons nous bien an cores dire que le cheval a pies de monotheros. Car ilz sentressamblent de corsaige. Et aussi leur ressam ble il de nous bestes quelles sont diverses de testes de corps et de membres. Des diversitez qui sont en NOus avons pardesa europe et en auffri moult de choses dont ceulx deurope et que

Last edit over 1 year ago by Marie Richards
Page 150
Needs Review

Page 150

dauffrique nont nulles. Il ya devers yllande sur mer une maniere doiseaulx qui volent et si croissent en arbres par les becs. Et quant ilz sont presques meurs celux qui chient en leaue vivent et les aul tres non. En yllande a une grant ysle ou il na ne serpent ne male beste et qui porte de la terre de celle ysle en aultre contree la vermine yest tantost mor te. Une aultre ysle a en yllande qui siet bien longs en la mer ou nulles femmes ne poevent demourer meismes les oyseaulx qui sont femelles sen traient ensus. Il ya une aultre ysle ou nulles gens ne poevent morir en nul temps du monde. mais lors quilz sont si anciens et si croslans et que les membres leur deulent. tant que ilz ne se poevent aydier ne eulx soustenir et que ilz ont plus chier a morir que a vi vre. ilz se font porter en une aultre ysle pour mo rir. oultre celle qui a nom cille. Et les arbres qui sont en celle ysle tiennent leurs feulles en verdu re en tout temps en yver et en este. En celle ysle na que ung jour en lan dont la nuit dure par .vi. moix entiers toute obscure. et puis vient le jour

Last edit over 1 year ago by Marie Richards
Page 151
Needs Review

Page 151

lxvii

qui autant dure cest assavoir six moix tout entiers luisans beaulx et clers. Ung aultre lieu a en yllan de. lequel ard nuit et jour et est appelle le purgato re saint patrice. Che lieu est tant perilleux que se aulcunes gens y vont qui ne soient bien confes et tres repentans de leurs pechies ilz sont tantost raviz et perduz si que one ne scet que ilz deviennent. Et se de ces pechies il est confes et repentant et quil ait fait vraie et deue penitanche de ses pechies en accomplissant sa tisfaction et vraie contrition. dautant quil aura plus pechie sans en estre de tous poins nettoie de tant lui seront plus griefz les tourmens en passant celui com munel passaige. Et quant il est retourne arriere de celui purgatoir jamais pares che ne lui plaira cho se que il voie ne regarde en che monde. ne pour quelque chose quil lui adviengne ne sera veu rire. Ainchois sera continuellement en pleurs et en gemissemens pour les grans et enormes pechies et oultraiges que chascun jour il voit faire aux ungs et aux aultres En celle ysle a une moult grant montaigne de souf fre qui ard incessanment nuit et jour En britaigne

Last edit over 1 year ago by Marie Richards
Page 152
Needs Review

Page 152

a present nommee engleterre a comme len dist une fontaine et ung perron au pres. mais quant len get te leaue dicelle fontaine sur le perron il en comen che par illec a plouvoir a venter a tonner et a esclistrer merveilleusement. En celle terre a une maniere de gens comme len dist qui portent ung petit de coue au bout du fil des rains. Aussi furent jadiz veuz en franche une maniere de gens qui furent cornuz. devers les mons de montius vous trouvez plente femmes qui ont boces dessoubz le menton qui leur pendent aux aulcunes jusques aux mamelles. Et laendroit sont telles tenues pour belles. Aultres gens ya qui ont grans bo ches sur le doz et sont aussi courbes comme cro chets et ceulx qui voient toutes ches choses sou venteffoiz ne sen merveillent gaires. Aussi len voit en celle contree bien souvent naistre en sans sours et muets. Et de ceulx qui ont natu re dhomme et de femme. Ancores yont souvent este veux aulcuns enfans venir sur terre les ungs sans mains. et les aultres sans bras

Last edit over 1 year ago by Marie Richards
Page 153
Needs Review

Page 153

lxviii

De la maniere et condition des bestes dicelles contrees LE regnart est de telle condition qui se part du boiz et va aux champs. et illec s'estent faisant le mort pour prendre les oyseaux. Quant le cerf voeult renouveller son eage il mengue daulcune beste venineuse. Se le bot treau our crapault ou prengne mort lomme ou la femme ilz sont en dangier den recepvoir mort. Sou vent a este veu advenir la salive de lomme a ieng occist communement lyraigne et le botreau silz y touchent. Se ung loup et ung homme se entrevoi ent de loings celui qui est le premier veu devient tantost eurone. Le loup emporte la brebis sans la grever doubtant quelle ne crie et quil ne soit sieuy et puis la deveure en son repair quant il la por tee jusques au boiz. Et se en la portant est con straint de la laissir il lestraint de toute sa force au partir Lyraigne de sa propre nature tist de ses en trailles le file dont elle fait ses trailles pour y pren dre es mouches quelle mengue. Quant la singes se a deux faons elle en ayme lun trop mieulx que

Last edit over 1 year ago by Marie Richards
Page 154
Needs Review

Page 154

laultre. Car elle porte laisne entre ses bras et le maisne le sieut a piet au mieulx quil poeut. Le chien garde les biens de son seigneur si quilz sont garantiz contre les hommes et les bestes. Et sur tous aultres il recognoist son seigneur a son alainne. Si layme de tant bon amour que souvent advient que soit droit out tort il ne le voeult habandonner jusques a la mort. et tant est dolant de la mort de son mai stre quil en pert souventeffoiz la vie. En angelter re a en aulcuns lieux une maniere de chiens qui vont querir les larrons la ou ilz le treuvent et les amainnent. La moustele qui est moult petite beste occist la basilisque en le combatant si lon guement quelle la mord oultreement. Elle de sa nature remue si tressouvent ses faons de lieu en aultre que a tresgrant paine les poent nulz trou ver. Le hyrchon abat les pommes de larbre puis se frote dessus tant quil les enfiche en ses aguillons Et quant il se sent chargie autant comme por ter en pent. il sen va vers son repair chantant et menant son deduit. Et se aulcune beste lui veult

Last edit over 1 year ago by Marie Richards
Page 155
Needs Review

Page 155

Lxix

mal faire il se reduist comme en une boule son groing et se pies nuichies. et se arme des aguillons dentout sa peau tellement que nulle beste ne lose atouchier doubtant ses pointures. Laiguel qui onc ques ne vit le loup de sa propre nature le doubte et le fuit. mais il ne doubte pas les aultres bestes ains va hardiement entre elles. De la maniere LAigle des oyseaulx dicelles contrees. de sa nature prent ses faons par leurs ongles a son becq. et celui qui se tient fermement ayme moult et le garde aupres de lui. mais celui qui se tient foiblement laisse aler et ne sen prend garde. Quant laigle est moult viel il vole tant hault quil passe au dessus des nues et tient si longuement sa veue au soleil que il la toute per due et arse et que ses pennes sont toutes brulees Adont il chiet aval tout en ung mont en ung eaue que il a paravant choisie et a en telle maniere sa vie renouvellee. Et quant son becq est trop long il le brise et ront a une dure pierre et le raguise. Quant la tourterelle a perdu son

Last edit over 1 year ago by Marie Richards
Page 156
Needs Review

Page 156

masle quelle a premierement congneu jamais aultre masle naura ne ne se asserra sur arbre vert Ains sen va par les arbres secs amours continuel lement gemissans. Lostrice de sa nature mengue bien le fer ne ja ne lui grevera en riens. Quant le hayron voit la tempeste venir il se eslieve en hault tant quil es jusques audessus des nues pour eschiever celle pluie et celle tempeste. Se la cauwe treuve or ne argent elle de sa nature lemble et le [mu?]che ou repont et qui aulcunefoiz ot sa voix il semble proprement quelle parle. Le torbel cuide estre le plus bel oysel de tous es autres et le mieulx chantant. Se ses faons sont blancs en riens quil soit jamais bien ne leur fera jusques ad che que ilz se ront tous noirs. lors que len regarde le paon il tourne sa queue alentour de lui. pour che que len prise et loe sa beaulte. Et fait de toute sa belle queue ainsi comme une roe tant se enorguillist de ses belles plumes. Mais quant il regarde devers ses pies qui sont laiz a veoir il laisse sa queue che oir pour en cuidier couvrir ses pies. Lostoir et

Last edit over 1 year ago by Marie Richards
Displaying pages 61 - 70 of 259 in total