2

OverviewTranscribeVersionsHelp

Here you can see all page revisions and compare the changes have been made in each revision. Left column shows the page title and transcription in the selected revision, right column shows what have been changed. Unchanged text is highlighted in white, deleted text is highlighted in red, and inserted text is highlighted in green color.

3 revisions
vinklo at May 10, 2019 06:08 PM

2

A nejen to, ale „psi chlemtali jeho krev“ (1Kr 22:38) a „chytají mrtvého psa za uši,“ (par. Př 26:17). Ten je během učení silně otrávil jedem zmije, žahavce a štíra. „Sestupuje až do nevnitřnějších útrob“ (Př 18:8) „a jako proud síry zapaluje dech Hospodinův“ (Iz 30:33). Oni jsou horší a hříšnější kvůli svým duším a svým soukmenovcům, než všichni svévolníci země. O nich řekl David, služebník Hospodinův (Ž 64:3): „Skryj mě, když se zlovolníci tajně radí, když se bouří, kdo páchají ničemnosti.“ Mluví o dvou sektách: 1) ti, kteří veřejně znesvěcují nebesa, 2) ti, kteří vypadají jako skutečně bohabojní a velmi spravedliví, ale jejich nitro pošpinila nečistota modloslužby. O té druhé sektě říká žalm (114:119): „Tys má skrýš, můj štít.“ To jsou lidé zapálení a horliví do svatosti a čistoty a naslouchají s bázní „spojeni nejlepším vztahem“ (par. Ž 55:15) s Bohem, ale v jejich srdci je zlo, pohlcující hřích. Těmto se vyhýbám více než těm prvním, kteří činí zlo a konají své skutky veřejně a s potěšením. Neboť první skupina to jsou ti, „kdo si nabrousili jazyky jak meče” (Ž 64:4) otevřeně a přede všemi. O svých hanebných skutcích nemluví, neboť to slíbili Hospodinu a „tehdy, ze Sinaje, byli o tom poučeni.“ Jeho způsoby jsou jen šípy, slova jsou hořká. Vůbec netuší, že všechny jejich skutky jsou hořké. Je to „zlé a trpké, protože opouští Hospodina“ (par. Jr 2:19). Kéž ostatní nepadnou do jejich sítí a každé svaté sémě se od nich oddělí. Nechť vyjdou ze stanů těchto svévolníků. Ale oni se skrývají za Hospodinova tajemství, „aby zákeřně stříleli na bezúhonného“ (Ž 64:5). Z těchto mám strach, tedy z té druhé skupiny, kteří se posvěcují, očisťují a s bázní a strachem slova říkají „svatý“ a „budiž veleben.“ Oni jsou pro „dům israelský zhoubným trnem, trním sužujícím.“ (par. Ez 28:24) Neboť ti, „kdo vedou bezúhonný život, ti, kdo žijí tak, jak učí Hospodinův zákon,“ (Ž 119:1) jim uvěří. Vědí, co je dole a co nahoře ve světě duší. Před nimi „se odhalila všechna tajemství.“ Svádí, otevírají svá ústa jako sladký med a [vypouští] hříšná slova. „Muž prostý“ (Gn 25:27) je „ten, který se nevyzná ve všem,“ ale lidé nečistí jsou „nečistotou v uzavřené oblasti.“ A jiný, kterého „dokázali lapit svou chytrostí,“ neutekl, neboť je přichycen okovem za svou nohu. Tehdy „na něj znenadání vystřelí“ (Ž 64:5) a odhalí mu bahno a výkaly tří „psů hltavých“ (Iz 56:11). Nebudou se bát, neboť byl již polapen jejich zkažeností. Závěrem je toto: bude bezcenný, bude litovat a neusadí se u svého bližního a bude malomocným až do dne své smrti.
Můj bratr a můj bližní přísně střežili vaše duše. Netrpěli jste a díky moudrosti a vědění jste se nehádali s člověkem, který je malomocný. A dokonce i když se ti bude zdát, že malomocný je silným bohatýrem, od začátku do konce obávajícím se nebes, nebudeš ho vyhledávat ani ho nebudeš poslouchat, protože „jeho bodnutí je bodnutím štíra a jeho syčení syčením létajícího ohnivého hada“ a „jakmile zatáhne klepeta, vstřikuje svůj jed.“ K tomu napsal Rema, jeho památka budiž k požehnání, Př 1:10: „Můj synu, kdyby tě lákali hříšníci, nepřivoluj!“

2

A nejen to, ale „psi chlemtali jeho krev“ a „chytají mrtvého psa za uši.“
Ten je během učení silně otrávil jedem hada, pryskyřice a štíra. „Sestupuje až do nevnitřnějších útrob“ (Př 18:8) „a jako proud síry zapaluje dech Hospodinův“ (Iz 30:33). A tito jsou horší a hříšnější kvůli svým duším a svým soukmenovcům než všichni svévolníci země. A o nich řekl David, služebník Hospodinův (Ž 64:3): „Skryj mě, když se zlovolníci tajně radí, když se bouří, kdo páchají ničemnosti.“ Mluví o dvou sektách – 1) ti, kteří veřejně znesvěcují nebesa, 2) ti, kteří vypadají jako vskutku bohabojní a velmi spravedliví, ale jejich nitro znečistila nečistota modloslužby. A říká žalm (114:119) kvůli oné druhé sektě: „Tys má skrýš, můj štít.“ To jsou lidé zapálení a horliví do posvěcení a čistoty a naslouchají s bázní „spojeni nejlepším vztahem“ (par. Ž 55:15) s Bohem, ale v jejich srdci je zlo, pohlcující hřích. Těmto se vyhýbám více než těm prvním, kteří činí zlo a konají své skutky veřejně a s potěšením. Neboť první skupina to jsou ti, „kdo si nabrousili jazyky jak meče” (Ž 64:4) otevřeně a přede všemi. A nemluví o svých hanebných skutcích, neboť to slíbili Hospodinu a „tehdy, ze Sinaje, byli o tom poučeni.“ Pouze skrze to se počíná hořká věc, vůbec netuší, že všechny jejich skutky jsou hořké. Je to „zlé a trpké, protože opouští Hospodina“ (par. Jr 2:19). A nepadnou ostatní do jejich sítí a oddělí se od nich každé svaté sémě a vyjdou ze stanů těchto svévolných mužů. Ale [na druhé straně jsou ti], kteří se skryjí za tajemství Hospodina, „aby zákeřně stříleli na bezúhonného“ (Ž 64:5). Z těchto mám strach, tedy z té druhé skupiny, kteří se posvěcují, očisťují se a říkají s bázní a strachem slova „svatý“ a „budiž veleben.“ A oni jsou pro „dům israelský zhoubným trnem, trním sužujícím.“ (par. Ez 28:24) Neboť ti, „kdo vedou bezúhonný život, ti, kdo žijí tak, jak učí Hospodinův zákon,“ (Ž 119:1) jim uvěří מבני עלי?. A vědí, co je dole a co nahoře ve světě duší. Před nimi „se odhalila všechna tajemství“ Svádí [ostatní] a otevírají svá ústa jako sladký med a [vypouští] hříšná slova. „Muž prostý“ (Gn 25:27), to je „ten, který se nevyzná ve všem,“ ale lidé nečistí jsou „nečistotou v uzavřené oblasti.“ A jiný, kterého „dokázali lapit svou chytrostí,“ nevyšel, neboť je v řetězech vězněm v tajemství své nohy. Tehdy „na něj znenadání vystřelí“ (Ž 64:5) a odhalí mu vody bláta a splašek ze tří „psů hltavých“ (Iz 56:11). A nebudou se bát, neboť již byl polapen jejich zkažeností. A závěrem je toto: nebude mít cenu a bude litovat a neusadí se u svého bližního a bude malomocným až do dne své smrti.
Můj bratr a můj bližní přísně střežili vaše duše. Netrpěli jste a nehádali jste se, díky moudrosti a vědění, s člověkem, který je malomocný. A dokonce i když se ti bude zdát, že malomocný je silným bohatýrem, od začátku do konce obávajícím se nebes, nebudeš se snažit ani ho nebudeš poslouchat, protože „jeho bodnutí je bodnutím štíra a jeho syčení syčením létajícího ohnivého hada“ a „jakmile zatáhne klepeta, vstřikuje svůj jed.“ (k tomu, co napsal Rema, jeho památka budiž k požehnání, Př 1:10): „Můj synu, kdyby tě lákali hříšníci, nepřivoluj!“